Continuing Education

AMERICAN RED CROSS WANTS YOU TO GET CORE!

Creative Opportunities 2 Respond Effectively


American Red Cross is in search of dynamic individuals that have the heart, the drive, and the compassion to serve our communities. As a Disaster Action Team (DAT) Responder you will train and deploy when duty calls.  We are specifically looking for individuals to serve as a Shelter Worker or a Disaster Action Team Responder.

  • Individuals must be able to attend the 3-day BOOT CAMP TRAINING SESSIONS
  • Certificate and team assignments will be issued after the COMPLETION of this training
  • Individuals must 18 years or older

BOOT CAMP TRAINING will be a 3-day event April 9th  – 11th, 2021. During these sessions, we will watch the American Red Cross training videos and speak with subject matter experts who can answer any of your questions!


Friday, April 9, 2021 – 5pm to 9pm

To join the Friday sessions below, please use the following link: Microsoft Teams Link

 Orientation: Welcome to American Red Cross Disaster Cycle Services

  • 5:00pm-5:45pm Welcome, Introductions, and How to Use Red Cross Platforms (45 min)
  • 6:00pm-6:45pm Everyone is Welcome (45 min)
  • 6:50pm-7:50pm Disaster Cycle Services: an Overview (1 hour)
  • 8:00pm-8:30pm Concept of Operations Basics (30 min)
  • 8:30pm-9:00pm Mass Care: An Overview (30 min)

Saturday, April 10, 2021 – 9am to 12pm & 1pm to 3:30pm

To join the Saturday Disaster Action Team sessions below, please use the following link: Microsoft Teams Link

 Disaster Action Team- 9am to 12pm

  • 9:00am-10:30am Psychological First Aid: Helping Others in times of Stress (1hr 30 min)
  • 10:30am-12:00pm Disaster Action Team Fundamentals (1 hour 30 min)

To join the Saturday Sheltering sessions below, please use the following link: Microsoft Teams Link

 Sheltering -1pm to 3:30pm

 1:00pm-2:00pm Sheltering Fundamentals (1 hour)

  • 2:00pm-2:15pm Mission cards-Cardholder Overview (14 min)
  • 2:30pm-3:00pm Deployment Fundamentals (30 min)
  • 3:00pm-3:30pm Serving Shelter Clients During COVID-19 (31 min)

Sunday, April 11, 2021 – 1pm to 5pm

To join the Sunday Disaster Action Team sessions below, please use the following link: Microsoft Teams Link

 Disaster Action Team 1pm to 5pm

 1:00pm-1:45pm Client Care Program Overview (45 min)

  • 1:45pm-2:15pm Detailed Damage Assessment for Disaster Action Team Response Operations (30 min)
  • 2:30pm-5:00pm Client Care Program: Disaster Client Intake (2 hours 25 min)